Independent Wrestling, avagy a függetlenek világa

2012.06.20 16:57

Nagy valószínűséggel sokatok csak a WWE-t, esetleg a TNA-t követi figyelemmel, ezért úgy gondoltam, hogy megismertetem veletek ezt a rendkívül sokszínű, és bámulatos világot: a Függetlenek világát. Ne is húzzuk tovább az időt, kezdjünk neki!

Még mielőtt megismerkednénk közelebbről a szervezetekkel, nézzünk meg néhány gyakori kérdést a témával kapcsolatban:

Mi a különbség a Mainstream és az Independent között?

Rendkívül sok, alapvető különbséget találunk a Mainstream, és az Independent szervezetek között. Vegyünk példának a WWE-t, és mondjuk a CZW-t. Míg a WWE-nél hetente lépnek fel 5-10 ezer ember előtt, addig a CZW havonta maximum 300-400 főt tud megmozgatni. Ez persze nem azt jelenti, hogy jobb a WWE, sem azt, hogy rosszabb a CZW, hanem csak egyszerűen ez két teljesen más világ. A WWE pl. rengeteg szponzorral rendelkezik,a jegyek eladása hiába csökken, így is jó anyagi helyzetben van a cég, és a merchandise is hatalmas bevételt szokott hozni, ám az indyknél nem a szponzoroktól szerzik a napi betevőt, hanem nagyrészt az eladott jegyekből, még van merchandise, és DVD részlegük is, ám az nem szolgál olyan jelentős eladással, mint a nagyoknál. Míg a Mainstream szervezeteknél minden a fényűzésről szól, viszont a ringben nem tudnak maradandót alkotni (vagy nagyon ritkán), addig egy Indy szervezet egy kis csarnokban lép fel, ám annál élvezetesebb, és jobb show-t tár elénk, mint mondjuk egy TNA, vagy egy WWE adás.

Mit takar az a szó, hogy 'Independent'?
 

El Generico és Kevin Steen viszálya

Az independent egyszerűen függetlent jelent. Azok a pankrátorok számítanak függetlennek, akiket nem köt szerződés szervezethez, ha úgy tartja kedvük akár felléphetnek egy másik szervezet adásának keretein belül is. Erre jó példa az El Generico, és a Kevin Steen viszálya (akik egyébként korábban csapattársak, és ROH Tag Team bajnokok is voltak), ami elkezdődött az ROH-nél, a 2009-es Final Battle PPV-n, és eközben párhuzamosan a PWG-nél is elindult a viszály, ami egyébként máig is tart, ám az ROH-nél már befejeződött.

Az USA-n kívül is találhatóak független szervezetek?

Igen, nem is kevés kisebb Indy szervezet található az Egyesült Államokon kívül, többek közt nálunk az öreg kontinensen, Japánban, és Mexikóban egyaránt.

Hogy már alapvetően megismerkedtünk az Independent fogalmával, tekintsük meg először is, hogy milyen szervezetek is találhatóak Amerikában, majd a cikk következő részében továbbmegyünk Japánnal, Mexikóval, és végül Európával zárjuk a sort.

Amerikai függetlenek

Az első szervezet, amivel megismerhetünk az a Ring of Honor, vagy ismertebb nevén az ROH, ami egyébként Amerika 3. számú Pro-Wrestling promóciója, ami nem kicsit megtisztelő egy Independent szervezet számára. Bár az ROH már nem is mondható Independent szervezetnek, hisz már eltérően a többi független szervezettől, TV-s szerződése van egy TV csatornával, akik már 2011 óta igazgatják a szervezetet. Fontosabb gáláik közé tartoznak a Glory By Honor, a Final Battle, illetve a Death Before Dishonor is. Utóbbi gálához kapcsolható egyébként a rendkívül sokak által ismert ROH-CZW viszály lezárása is, egy mesteri Cage of Death mérkőzésen. Kevés, sőt talán egyetlen szervezet sincs, aki kódexbe véste a törvényeit, ám az ROH az ilyen ritkaságok közé sorolandó. Amerikában ezt a "Code of Honor"-nek nevezik, amit még a szervezet indulásakor sikerült megszegnie a TNA-ből is ismert Christopher Danielsnek. A kódex újított (már amennyire nevezhetjük így) változata az alábbiakat foglalja magába:


  • Fogj kezet ellenfeleddel a mérkőzés előtt, és után (hogyha tiszteled őt)
  • Sportszerűen küzdj!
  • Tiszteld a bírót!
 
Az ROH világbajnoka: Kevin Steen

A szervezetnek három bajnoki öve van, a Világbajnoki cím, a Tag Team érmek, illetve a Television bajnoki cím. A jelenlegi világbajnok Kevin Steen, aki az előző bajnokot, a méltán ismert, és elismert "American Wolf"-ot, Davey Richards-t győzte le a Border Wars elnevezésű iPPV-n. A jelenlegi Tag Team bajnokok a World's Greatest Tag Team, Charlie Haas, és a WWE-ből is ismert Shelton Benjamin, akik szintén a Border Warson győzték le az ROH talán legismertebb csapatát, a Briscoe Brothers-t. A TV bajnok pedig Roderick Strong, aki még a Summer in the Sun második napján tudta maga mögé utasítani az előző bajnokot, Jay Lethal-t, akit szintén ismerhetünk a TNA-ből. Az ROH-ben ismerhettük meg sokan Matt Sydalt (Evan Bourne) a jelenlegi WWE bajnok CM Punkot, vagy a volt Nehézsúlyú Világbajnokot, Daniel Bryant, akkor még Bryan Danielson néven. Vagy ha a TNA-t nézzük, akkor az egyébként első ROH világbajnokot Low Ki-t, Samoa Joe-t, vagy a még mindig regnáló X-Division bajnokot, Austin Aries-t.  

Következő szervezetünk a Pro Wrestling Guerilla lesz. A szervezetet Dél-Kaliforniai birkózók alapították, mégpedig: Disco Machine, Excalibur, Scott Lost, Super Dragon, Joey Ryan és Top Gun Talwar. Azóta a szervezetet már elhagyta Disco Machine, és Talwar is, ám Joey Ryan, és Super Dragon is még a szervezet tagja, sőt utóbbi még tavaly októberben a Fear elnevezésű gálán volt nagy ellenségével Kevin Steennel összeállva megszerezték a Tag Team bajnoki címeket, amiket egyébként már elveszítettek a Super Smash Brothers ellenében. A szervezet gáláinak nagy részét Reseda, Californiaban egy kis bálteremben rendezi meg, kivéve a Kurt Russel Renuion gálákat (és az All Star Weekend), amikre rendre meghívnak Japánból, és más szervezetektől (idén a Dragon Gate-től) vendégszereplésre birkózókat. Természetesen az ROH pankrátorai is rendre fellépnek PWG Showkon, sőt, mint az ROH-nél, itt is Kevin Steen, avagy "Mr.Wrestling" a szervezet világbajnoka.

Többek között volt a szervezet világbajnoka a jelenlegi TNA Tag Team bajnok AJ Styles, vagy a függetlenek királya, Bryan Danielson, vagy a WWE-nél Kassius Ohno-ként ismert Chris Hero.



Cage of Death: a CZW saját találmánya

Menjünk is tovább, mégpedig az Ultraviolent stílus jeles képviselőivel, a Combat Zone Wrestlingel, avagy a CZW-val. A CZW véleményem szerint az egyik legsokoldalúbb Independent szervezet, és ezért is számomra az egyik legkedvesebb. Megtalálhatóak náluk a kemény Hardcore, Deathmatchek képviselői, pl. a jelenlegi Nehézsúlyú világbajnok: Masada, vagy a "Golden Boy"-nak nevezett Drake Younger, Danny Havoc, az egyik alapító John Zandig, vagy a jelenleg inaktív, de hatalmas Ultraviolent ikon, Nick F'N Cage. Emellett egy remek Tag Team divízióval is rendelkezik a CZW, olyan csapatokkal, mint a BLK-Out (Ruckus és Alex Colon), a Runaways, vagy a jelenlegi Tag Team bajnokok, Azrieal és Bandido Jr., és akkor még meg sem említettük a remek Jr. Heavyweight pankrátoraikat, mint pl. AR Fox, Rich Swann, vagy Jake Crist. 4 öv található jelenleg a CZW berkein belül, a Nehézsúlyú világbajnoki cím, mellyet jelenleg Masada birtokol, a Jr. Heavyweight bajnoki cím tulajdonosa jelenleg a "Golden Boy", Drake Younger, aki az idei Best of The Best győztesét, Sami Callihant győzte le, emellett a már említett Tag Team bajnokok Azrieal és Bandido Jr., és még a Wired TV bajnoki cím maradt hátra, melyet Dave Crist birtokol, aki éppen testvérét Jake Cristet győzte le a Best of The Best XI-en, így ő lett az újdonsült bajnok. Ha nagyobb gálákat kéne megnevezni, akkor ide sorolhatjuk minden év utolsó CZW gáláját, a  Cage of Deathet, vagy a héten 11. alkalommal megrendezésre kerülő, hatalmas, gyomorforgató showkat elénk táró, Tournament of Death, vagy a már idén megrendezésre került Best of the Best tournament, aminek idén döntőjében egyébként AR Fox, és Sami Callihan küzdött a dicsőségért. A CZW közeli kapcsolatot ápol a wXw, és a BJW szervezetekkel is, akiknek birkózóit néhány gálájukra meg is szoktak hívni, sőt, még közös rendezésű gálákat is szoktak szervezni, ilyen volt pl. a tavalyi Triangle of Ultraviolence.



TJ, mint a ToD 8.5 nyertese

Rengeteg tehetséges Pro-Wrestler feltűnt a CZW adásaiban, ilyen például Thumbtack Jack, a német származású pankrátor, aki hazájából elindulva rövid idő alatt nagy karriert futott be Amerikában a CZW-nál, hisz olyan pankrátorokat utasított maga mögé mint Masada, Nick Cage, Jon Moxley (mások Dean Ambrose néven ismerhetik), vagy Danny Havoc. Még a 8. Tournament of Deathet is megnyerte, ám eléggé vitatott körülmények között.. ezért is rendezték meg a 8.5 ToD-t, ahol végül eldőlt, hogy az igazi győztes, aki végül Thumbtack Jack lett, másrészt az est folyamán még az Ultraviolent Underground bajnoki címet is megszerezte Sami Callihantől. Ám sajnálatos módon egy Németországi show folyamán a Masada elleni mérkőzése során súlyosan megsérültek a csigolyái, ez a sérülés sajnos véget is vetett a karrierjének.



The Colony, a tavalyi KoT győztese

Következő állomásunk a Chikara szervezete lesz. A szervezetet még 2002-ben alapította Mike Quackenbush, és Reckless Youth, előbbi birkózóként is szerepet vállal a szervezet életében. A szervezet legfőképp a Tag Team meccsekre, és a látványos lucha libre stílusra épít, emellett rengeteg burleszk jelenetet is láthatunk tőlük, ami egyébként a PWG-nél is észrevehető, csak náluk más stílusban. Az egyik legnagyobb gálájuk a King of Trios, ahol több Trio küzd azért, hogy ő legyen az év legjobbja. A tavalyi évben például a Colony (Green Ant, Fire Ant, Soldier Ant) nyerte meg eme tornát, a F.I.S.T csapatát legyőzve a döntőben. Emellett még fő gálák közé sorolandó a Young Lions Cup, ami szintén egy tournament. Érdekesség, hogy csak a tavalyi évben hoztak be egyéni bajnoki címet a szervezetbe, ami a Grand Championship nevet kapta, amit Eddie Kingston szerzett meg Mike Quackenbush ellenében. Egyébként a szervezet nagy részét maszkos pankrátorok adják ki, akik remekül teljesítenek a ringben (pl. Jigsaw, Ophidian, vagy UltraMantis Black), ám véleményem szerint a ringbeli pszichológián még van mit csiszolniuk.. még az idei év elején úgy nézett ki, hogy a szervezet elkezdi csatározását az ROH ellenében, ami egyébként még a februári ROH Young Wolves Rising-en kezdődött el, még Eddie Kingston és Kevin Steen összetűzésével, ám úgy néz ki, hogy eme viszályból már nem lesz semmi.



Ricochet, a DGUSA arca

Közeledünk a végéhez, most következzen a Dragon Gate USA. A szervezet a puroresu, és a high-fly wrestling jeles képviselője, emellett a remek technikai manőverek, és a submissionok is helyet kapnak. A Dragon Gate egészen 2008-ig Japánban lépett fel, amikor is elkezdtek nyitni az Egyesült Államok felé. Első fellépésük Los Angelesben volt, ahol többek között fellépett El Generico, és Necro Butcher is. 2009 is újításokat hozott a szervezet életébe, hisz az Egyesült Királyságban is felléptek, mégpedig Angliában, november elsején. Emellett Japánban bejelentették, még 2009 áprilisában, hogy a szervezet terjeszkedni fog Amerikában is, ennek eléréséhez felkérték az ROH volt bookerét, Gabe Sapolsky-t, hogy legyen a szervezet alelnöke. Ez a megegyezés azóta is sikeres, már 2009 óta több sikeresen lebonyolított gálát tudhat maga mögött a Dragon Gate Amerikában. Ha híres, ikonikus pankrátorokat kéne kiemelnem a szervezetből, akkor CIMA mindenképp meg lenne említve, illetve Masaaki Mochizuki is. A fiatal veteránokból is akad, nem kevés, pl. PAC, aki már Japánban is nagy hírnévre tett szert, a már CZW-ból ismert Rich Swann, vagy talán a szervezet jelenlegi egyik legnagyobb arca, és legnagyobb tehetsége: Ricochet. Érdekesség még, hogy a szervezet életében ismételten nagy szerepet fog vállalni, a WWE rajongók, és a TNA rajongók által is oly ismert birkózó, Low Ki.

És hát zárjuk a sort az EVOLVE-al. Az EVOLVE rendkívül közeli kapcsolatot ápol az előbb említett Dragon Gate-el, hiszen a jelenlegi Dragon Gate alelnök Gabe Sapolsky tulajdona a szervezet, és egyben alapítója is, aki mellett még a Full Impact Pro, vagy FIP (az ROH régi leányvállalata) tulajdonosa Sal Hamaoui, és a független birkózó Davey Richards is alapító volt. Még 2011 novemberében a Dragon Gate és az EVOLVE egyesült, így az EVOLVE magáénak tudhat két bajnoki címet is, az egyik az Open The Freedom Gate bajnoki cím, amit Johnny Gargano birtokol, a másikat viszont Masato Yoshino, és Ricochet csapata birtokolja, ez az Open The United Gate cím. Az EVOLVE azóta rengeteg színvonalas Showt bonyolított le, a Dragon Gate-el karöltve.

Köszönöm szépen a figyelmet, remélem kedvet kaptatok ahhoz, hogy kimozduljatok a szürke mainstream világból, és egy kis színt vigyetek bele, az independent szervezetek segítségével! 

Még a következő héten jön a második rész, addig is értékeljétek a cikket, illetve az abban olvasottakat!

Téma: Independent Wrestling, avagy a függetlenek világa

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása